Skip to content. | Skip to navigation

Sections
You are here: Home / Text / Mall of Shame

Mall of Shame

Konflikt om obetalda löner till byggarbetare från "Mall of Berlin"

Deutsch | English | Română | Castellano | Svenska | Français | Ελληνικά

 

Mall of Shame - byggd på utsugning

För bygget av shopping- och lägenhetskomplexet ”Mall of Berlin”, som öppnades under pompa och ståt hösten 2014, trots delvis ofärdigt bygge och grova fel i brandskyddssystemet, lät olika underleverantörer hundratals arbetare från Rumänien slita tio timmar om dagen för knappt sex euro i timmen, enligt byggarbetare som var sysselsatta där. I slutändan betalades inte ens denna olagligt låga lön ut helt och hållet till arbetarna.

En av byggarbetarna förklarar: ”Vi nekades inte bara vår lön. Vi blev trakasserade och hotade, även med våld, och arbetsgivarna utnyttjade det att vi inte kunde tyska. Vi fick inga skriftliga arbetskontrakt, och den inkvartering som de gav oss var i uselt skick och till en fullkomligt orimligt hög hyra, och periodvis hade vi inget tak över huvudet alls.” På många byggplatser i Tyskland verkar sådan chockerande utsugning och omänsklig behandling vara vardagsmat. Men nu kämpar arbetarna emot! En grupp byggarbetare från ”Mall of Berlin” har organiserat sig i fackföreningen FAU för att kämpa för att lönerna ska betalas ut.

En annan kollega säger: ”Jag satte mig två mål när jag började protestera: för det första ville jag kämpa för vår värdighet, för det andra för pengarna.” Han gör en paus. ”Det första har vi redan nått.” Med manifestationer varje dag och en ljudstark demonstration under adventstiden 2014 gjorde den basorganiserade fackföreningen FAU ”Mall of Shame” till en symbol för utsugningen av arbetare från EU-utlandet, och, som tidningen Märkische Allgemeine skriver i slutet på januari, ”till ett ämne för alla Berlins mediers rapportering”.

Bygget av ”Mall of Berlin” ska enligt den Berlin-Brandenburgska radiosändaren rbb ha kostat cirka en miljard euro. Det gavs i uppdrag av HGHI Leipziger Platz GmbH, och arbetet verkställdes av konsortiet ”Arbeitsgemeinschaft Leipziger Platz No. 12”, under ledning av Fettchenhauer Controlling und Logistic GmbH, vilket sedan dess har gått i konkurs. Direkt ansvariga för lönebedrägeriet är underleverantörerna Metatec-Fundus GmbH & Co. KG från Berlin-Kreuzberg och openmallmaster GmbH från Frankfurt am Main, men det huvudsakliga ansvaret för förhållandena på byggplatsen ligger hos konsortiet och slutgiltigen uppdragsgivaren.

Det handlar inte bara om ett moraliskt ansvar, utan det är ett ansvar enligt lag. ”En entreprenör som beställer utförande av arbete eller tjänster från en annan entreprenör, svarar för denna entreprenörs förpliktelser ... att betala ut minimilönen till arbetstagare ... som en borgensman.”

Nästan alla åtal under 2015 och 2016 var framgångsrika, och underleverantörerna dömdes att betala lönerna, men inte helt oväntat begärde sig de tveksamma underleverantörerna i konkurs eller gick under jorden. Nu, 2017, väcker de rumänska byggarbetarna med stöd av FAU Berlin åtal mot den ansvariga uppdragsgivaren, Harald Huths Leipziger Platz GmbH & Co. KG.

FAU Berlin fortsätter kampen, och de rumänska byggarbetarna som organiserat sig i FAU är beredda att gå genom alla rättsliga instanser om det krävs, för att sätta ett prejudikat till fördel för andra arbetare. Vi står fast vid vår krigsförklaring mot skamlös utsugning och dem som profiterar av den.

Arbetskampen är kostsam. Samtidigt har FAU Berlin hand om flera andra arbetskonflikter och andra fackliga aktiviteter som sliter på vår kassa. Om du vill ge ditt stöd till kampen kan du skänka oss pengar: Pengainsamling.

Stronger together

Click here to get to the FAU Berlin's English membership formThe FAU Berlin is an independent grassroots union. It is part of the German Free Workers' Union (FAU) federation. Join us, take part, get active.

#coronafaq

COVID-19 FAQ

Intro and advice
Introductory seminar: FAU – How does it work? - Cancelled until further notice.
Open FAU office: Cancelled until further notice.
union help desk: always on the 2. and 4. Friday of the month, 6:30 – 7:30 PM.
Please read first!
Tenant rights help desk: Cancelled until further notice.
Advice for worker and business collectives: See the advice page (german) of the union coop // federation.
Follow us on...
Donations welcome

Name: Allgemeines Syndikat Berlin
IBAN: DE45 1605 0000 3703 0017 11
BIC: WELA DE D1 PMB
Reason for payment: Donation