Skip to content. | Skip to navigation

Sections
You are here: Home / Text / Mall of Shame

Mall of Shame

Ο εργατικός αγώνας για τους απλήρωτους μισθούς των οικοδόμων του εμπορικού κέντρου Mall of Berlin

Deutsch | English | Română | Castellano | Svenska | Français | Ελληνικά

 

Mall of Shame - Χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών

Για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Mall of Berlin, το οποίο παρά τις ημιτελείς οικοδομικές εργασίες και τις ελλείψεις πυροπροστασίας εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το φθινόπωρο του 2014, διάφοροι υπεργολάβοι -κατά τα λεγόμενα των ίδιων των εργατών- προσέλαβαν εκατοντάδες μετανάστες από τη Ρουμανία για σκληρή δουλειά έναντι μόλις 6 ευρώ την ώρα. Στο τέλος, ούτε καν αυτός ο παράτυπα χαμηλός μισθός δεν καταβλήθηκε ολόκληρος στους εργάτες.

Ένας εργάτης αφηγείται: „Δεν μας αρνήθηκαν απλώς τον μισθό. Αντιμετωπίσαμε πολλαπλές αυθαιρεσίες και απειλές (ακόμα και απειλές βίας). Αρνήθηκαν να μας δώσουν γραπτά συμβόλαια και η διαμονή που μας παρείχαν ήταν είτε ανύπαρκτη, είτε εντελώς ανεπαρκής και υπερκοστολογημένη“.

Απ' ό,τι φαίνεται, μια τόσο ακραία εκμετάλλευση και απάνθρωπη μεταχείριση είναι συνήθης σε πολλά εργοτάξια της Γερμανίας. Αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι ότι αυτή τη φορά οι εξαπατημένοι εργάτες αντιστέκονται! Μια ομάδα εργατών οργανώθηκε στο συνδικάτο FAU Berlin (Ένωση Ελεύθερων Εργατών και Εργατριών Βερολίνου) και αγωνίζεται για τους χρωστούμενους μισθούς.

Ένας άλλος σύντροφος λέει: „Είχα δύο στόχους όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα: Κατ'αρχήν ήθελα να να αγωνιστώ για την αξιοπρέπειά μας, και στη συνέχεια για τα χρήματα.“ Κάνει μια παύση και συνεχίζει: „Το πρώτο το έχουμε ήδη καταφέρει“. Με καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας και μια ηχηρή διαδήλωση, το συνδικάτο βάσης μετέτρεψε, τις εβδομάδες πριν τα χριστούγεννα του 2014, το Mall of Shame σε σύμβολο της εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών και εργατριών που έρχονται από την Ε.Ε., και όπως γράφτηκε στην εφημερίδα Märkische Allgemeine στα τέλη Ιανουαρίου „σε αντικείμενο ρεπορτάζ όλων των Μέσων Ενημέρωσης του Βερολίνου“.

Η ανέγερση του Mall, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB, κόστισε γύρω στο ένα δις ευρώ. Η ανάθεση του έργου έγινε στην εταιρεία HGHI Leipziger Platz GmbH, και η υλοποίηση έγινε από την κοινοπραξία „Arbeitsgemeinschaft Leipziger Platz N° 12“ υπό την διοίκηση της Fettchenhauer Controlling und Logistic GmbH, η οποία εν τω μεταξύ κήρυξε πτώχευση. Άμεσα υπεύθυνη για την μη καταβολή των μισθών είναι η υπεργολάβος εταιρεία Metatec-Fundus GmbH & Co. KG με έδρα το Βερολίνο, καθώς και η Οpenmallmaster GmbH με έδρα την Φρανκφούρτη, ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις συνθήκες στο εργοτάξιο ανήκει στην κοινοπραξία και εν τέλει στην ανάδοχο HGHI.

Η ευθύνη δεν είναι μόνο σε ηθικό επίπεδο, αλλά και νομικό: „Ένας εργολάβος που αναθέτει σε έναν υπεργολάβο την εκτέλεση ενός έργου και την παροχή υπηρεσιών, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του (...) για την καταβολή της ελάχιστης αποζημίωσης σε εργαζόμενους και εργαζόμενες (...) ως εγγυητής“.

Μετά την επιτυχή δικαστική έκβαση το 2015 και 2016 ενός μεγάλου μέρους των καταγγελιών για την μισθοδοσία, οι αμφιλεγόμενοι υπεργολάβοι του “Mall της Ντροπής” ωστόσο – όπως αναμενόταν – κύρηξαν πτώχευση ή εξαφανίστηκαν.

Το 2017 λοιπόν οι ρουμάνοι οικοδόμοι με την βοήθεια της FAU Berlin (Ένωση Ελεύθερων Εργατών Βερολίνου) έκαναν αγωγή στην υπεύθυνη εταιρεία HGHI Leipziger Platz GmbH & Co. KG.
Η FAU Berlin θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα στην υπόθεση, και οι ρουμάνοι οικοδόμοι που οργανώθηκαν στην FAU, έχουν την βούληση να φτάσουν έως και στον ανώτερο βαθμό δικαιοδοσίας, ώστε να δημιουργήσουν ένα δεδικασμένο για άλλες εργάτριες και εργάτες.
Εμμένουμε στον αγώνα μας ενάντια στην αισχρή εκμετάλευση και στους κερδοσκόπους της.

Η οικονομική επιβάρυνση για το συνδικάτο είναι μεγάλη, καθώς παράλληλα τρέχουν διάφοροι αφώνες και συνδικαλιστικές δράσεις. Αν θέλετε να στηρίξετε οικονομικά τον αγώνα, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά αλληλεγγύης.

 

Stronger together

Click here to get to the FAU Berlin's English membership formThe FAU Berlin is an independent grassroots union. It is part of the German Free Workers' Union (FAU) federation. Join us, take part, get active.

We'll be back!

FAU Berlin is currently restructuring! This means that we are reducing some of our public activities, to focus on our strategy for the future. Throughout this time we are still providing support to our membership. If you are a member and need assistance, don't hesitate to contact your section/workplace group, or drop into our open Lokal on Fridays.

Intro and advice
Our sections and work place groups are responsible for onboardings of new members – get in touch!
On the 4. Friday of the month there will be an onboarding for new members that are not active in any section or work place group. Please contact if you need it, language support.
Open FAU office: Every Friday, 5:00–8:00 PM.
Union help desk: always on the 2. and 4. Friday of the month, 6:30 – 7:30 PM.
Please read first!
Advice for worker and business collectives: See the advice page (german) of the union coop // federation.
Follow us on...
Donations welcome

Name: Allgemeines Syndikat Berlin
IBAN: DE45 1605 0000 3703 0017 11
BIC: WELA DE D1 PMB
Reason for payment: Donation