Direkt zum Inhalt | Direkt zur Navigation

Sektionen
Sie sind hier: Startseite / Text / Mall of Shame

Mall of Shame

Ο εργατικός αγώνας για τους απλήρωτους μισθούς των οικοδόμων του εμπορικού κέντρου Mall of Berlin

Deutsch | English | Română | Castellano | Svenska | Français | Ελληνικά

 

Mall of Shame - Χτισμένο πάνω στην εκμετάλλευση των εργατών

Για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Mall of Berlin, το οποίο παρά τις ημιτελείς οικοδομικές εργασίες και τις ελλείψεις πυροπροστασίας εγκαινιάστηκε πανηγυρικά το φθινόπωρο του 2014, διάφοροι υπεργολάβοι -κατά τα λεγόμενα των ίδιων των εργατών- προσέλαβαν εκατοντάδες μετανάστες από τη Ρουμανία για σκληρή δουλειά έναντι μόλις 6 ευρώ την ώρα. Στο τέλος, ούτε καν αυτός ο παράτυπα χαμηλός μισθός δεν καταβλήθηκε ολόκληρος στους εργάτες.

Ένας εργάτης αφηγείται: „Δεν μας αρνήθηκαν απλώς τον μισθό. Αντιμετωπίσαμε πολλαπλές αυθαιρεσίες και απειλές (ακόμα και απειλές βίας). Αρνήθηκαν να μας δώσουν γραπτά συμβόλαια και η διαμονή που μας παρείχαν ήταν είτε ανύπαρκτη, είτε εντελώς ανεπαρκής και υπερκοστολογημένη“.

Απ' ό,τι φαίνεται, μια τόσο ακραία εκμετάλλευση και απάνθρωπη μεταχείριση είναι συνήθης σε πολλά εργοτάξια της Γερμανίας. Αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι ότι αυτή τη φορά οι εξαπατημένοι εργάτες αντιστέκονται! Μια ομάδα εργατών οργανώθηκε στο συνδικάτο FAU Berlin (Ένωση Ελεύθερων Εργατών και Εργατριών Βερολίνου) και αγωνίζεται για τους χρωστούμενους μισθούς.

Ένας άλλος σύντροφος λέει: „Είχα δύο στόχους όταν ξεκινήσαμε τον αγώνα: Κατ'αρχήν ήθελα να να αγωνιστώ για την αξιοπρέπειά μας, και στη συνέχεια για τα χρήματα.“ Κάνει μια παύση και συνεχίζει: „Το πρώτο το έχουμε ήδη καταφέρει“. Με καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας και μια ηχηρή διαδήλωση, το συνδικάτο βάσης μετέτρεψε, τις εβδομάδες πριν τα χριστούγεννα του 2014, το Mall of Shame σε σύμβολο της εκμετάλλευσης των μεταναστών εργατών και εργατριών που έρχονται από την Ε.Ε., και όπως γράφτηκε στην εφημερίδα Märkische Allgemeine στα τέλη Ιανουαρίου „σε αντικείμενο ρεπορτάζ όλων των Μέσων Ενημέρωσης του Βερολίνου“.

Η ανέγερση του Mall, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB, κόστισε γύρω στο ένα δις ευρώ. Η ανάθεση του έργου έγινε στην εταιρεία HGHI Leipziger Platz GmbH, και η υλοποίηση έγινε από την κοινοπραξία „Arbeitsgemeinschaft Leipziger Platz N° 12“ υπό την διοίκηση της Fettchenhauer Controlling und Logistic GmbH, η οποία εν τω μεταξύ κήρυξε πτώχευση. Άμεσα υπεύθυνη για την μη καταβολή των μισθών είναι η υπεργολάβος εταιρεία Metatec-Fundus GmbH & Co. KG με έδρα το Βερολίνο, καθώς και η Οpenmallmaster GmbH με έδρα την Φρανκφούρτη, ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις συνθήκες στο εργοτάξιο ανήκει στην κοινοπραξία και εν τέλει στην ανάδοχο HGHI.

Η ευθύνη δεν είναι μόνο σε ηθικό επίπεδο, αλλά και νομικό: „Ένας εργολάβος που αναθέτει σε έναν υπεργολάβο την εκτέλεση ενός έργου και την παροχή υπηρεσιών, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις του (...) για την καταβολή της ελάχιστης αποζημίωσης σε εργαζόμενους και εργαζόμενες (...) ως εγγυητής“.

Μετά την επιτυχή δικαστική έκβαση το 2015 και 2016 ενός μεγάλου μέρους των καταγγελιών για την μισθοδοσία, οι αμφιλεγόμενοι υπεργολάβοι του “Mall της Ντροπής” ωστόσο – όπως αναμενόταν – κύρηξαν πτώχευση ή εξαφανίστηκαν.

Το 2017 λοιπόν οι ρουμάνοι οικοδόμοι με την βοήθεια της FAU Berlin (Ένωση Ελεύθερων Εργατών Βερολίνου) έκαναν αγωγή στην υπεύθυνη εταιρεία HGHI Leipziger Platz GmbH & Co. KG.
Η FAU Berlin θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα στην υπόθεση, και οι ρουμάνοι οικοδόμοι που οργανώθηκαν στην FAU, έχουν την βούληση να φτάσουν έως και στον ανώτερο βαθμό δικαιοδοσίας, ώστε να δημιουργήσουν ένα δεδικασμένο για άλλες εργάτριες και εργάτες.
Εμμένουμε στον αγώνα μας ενάντια στην αισχρή εκμετάλευση και στους κερδοσκόπους της.

Η οικονομική επιβάρυνση για το συνδικάτο είναι μεγάλη, καθώς παράλληλα τρέχουν διάφοροι αφώνες και συνδικαλιστικές δράσεις. Αν θέλετε να στηρίξετε οικονομικά τον αγώνα, μπορείτε να κάνετε μια δωρεά αλληλεγγύης.

 

Die kämpferische Gewerkschaft

Einfach ausfüllen und abschicken: Hier geht's zum MitgliedsantragDie FAU Berlin ist eine un­abhängige Basis­gewerkschaft. Sie ist bundesweit in der Gewerkschaftsföderation FAU organisiert. Tretet bei, bringt euch ein, werdet aktiv.

Wir kommen wieder!

Die FAU Berlin befindet sich gerade in einer Neustrukturierungsphase! Das bedeutet, dass wir einige unserer öffentlichen Aktivitäten herunterfahren, um uns auf die künftige Strategiefindung zu konzentrieren. Während dieser Zeit werden wir unsere Mitglieder selbstverständlich weiterhin unterstützen. Wenn du als Mitglied Hilfe brauchst, dann kannst du dich gern an deine Sektion/Betriebsgruppe wenden - oder du schaust einfach freitags im offenen Lokal vorbei!

Einstieg und Beratung
Für die Einführung von Neumitgliedern sind die Sektionen oder Betriebsgruppen verantwortlich – fragt dort nach!
Immer am 4. Freitag im Monat gibt es Einführungen für Mitglieder, die keiner Sektion oder Betriebsgruppe angehören. Anmeldung unter .
Offenes FAU-Lokal: Freitags, 17.00–20.00 Uhr.
Gewerkschaftliche Beratung: immer am 2. und 4. Freitag im Monat, 18.30–19.30 Uhr.
Bitte zuerst lesen!
Offene Beratung für Kollektivbetriebe: Siehe die Beratungs-Seite der union coop // föderation.
Veranstaltungen / Termine
Weitere Termine
Folge uns via...
Spenden willkommen

Konto-Inh.: Allgemeines Syndikat Berlin
IBAN: DE45 1605 0000 3703 0017 11
BIC: WELA DE D1 PMB
Verwendungszweck: Spende