Direkt zum Inhalt | Direkt zur Navigation

Sektionen
Sie sind hier: Startseite / Text / Mall of Shame

Mall of Shame

Conflict peste neplata salariilor pentru muncitorii din construcții ale " Mall of Berlin "

Deutsch | English | Română | Castellano | Svenska | Français | Ελληνικά

 

Mall of Shame - Construit prin exploatare

La construcția complexului comercial și rezidențial „Mall of Berlin”, inaugurat festiv în toamna lui 2014 în ciuda șantierelor neterminate și a lacunelor în sistemul de protecție împotriva incendiilor, au lucrat de zor sute de muncitori români – după spusele colegilor noștri pentru diverși subcontractanți, pe o leafă de aproape șase euro pe oră. Nici măcar acest salariu illegal de mic nu a fost achitat în totalitate muncitorilor în cele din urmă.

Un muncitor în construcții explică: „Nu doar că ni s-a reținut salariul, ci am fost supuși unui tratament arbitrar și amenințați (chiar și cu violența). Nu ni s-au oferit contracte scrise iar cazarea pusă la dispoziție a fost insuficientă, la suprapreț sau a lipsit cu desăvârșire.” Pe multe șantiere germane genul ăsta de exploatare mizeră și tratament inuman nu pare să fie nimic nou. Nou este doar faptul că muncitorii escrocați încep să se apere! O parte din acești muncitori s-au organizat în cadrul sindicatului FAU Berlin, cu scopul de a lupta pentru salariile restante.

Un alt coleg spune: „Aveam două obiective, cand am început cu protestele: Voiam să lupt în primul rând pentru demnitatea noastră și în al doilea rând pentru salarii.” Tace un moment după care continuă: „Primul l-am îndeplinit deja.” Prin mitinguri zilnice și un protest zgomotos, sindicatul a reușit să facă în perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă din „Mall of Shame” un simbol al exploatării muncitorilor și muncitoarelor veniți din Uniunea Europeană și (conform celor scrise în Märkische Allgemeine la sfârșitul lunii ianuarie) „un subiect de reportaj pentru toată mass-media din Berlin”.

Construcția „Mall of Berlin” a costat (conform relatărilor rbb) ca. un miliard de euro. Responsabilă cu inițierea proiectului a fost firma HGHI Leipziger Platz GmbH iar execuția a fost preluată de așa-numita „Arbeisgemeinschaft Leipziger Platz N° 12” sub conducerea firmei Fettchenhauer Controlling und Logistic GmbH, devenită între timp insolventă. Direct responsabili cu neplata salariilor sunt subcontractanții Metatec-Fundus GmbH & Co. KG din Berlin-Kreuzberg și openmallmaster GmbH din Frankfurt am Main, însă responsabilitatea principală pentru condițiile de muncă de pe șantier o poartă „Arbeisgemeinschaft” și în cele din urmă inițiatorul proiectului.

Această responsabilitate nu e doar de ordin moral, ci și legal: „Un întreprinzător care insărcinează un alt întreprinzător cu executarea unor lucrări sau prestarea unor servicii poartă responsabilitatea pentru obligațiile acestui întreprinzător … pentru plata salariului minim către angajați sau angajate … ca un garant”.

După ce în anii 2015 şi 2016 cea mai mare parte a plângerilor pentru salariile neplătite au avut succes şi - cum era şi de aşteptat - subîntreprinderile dubioase au dat faliment sau au dispărut, muncitorii români au depus în anul 2017 cu ajutorul sindicatului FAU Berlin o nouă plângere împotriva firmei responsabile ce apartine Leipziger Platz GmbH & Co. KG.

Sindicatul FAU Berlin o să urmarească cazul în continuare şi muncitorii români sunt dispuşi să se judece in toate instanţele ca să creeze un caz de precendenţa pentru alti muncitori/ alte muncitoare. Ne opunem vehement şi ne luptăm împotriva exploatării neruşinate şi împotriva celor care profită de pe urma oamenilor..

Lupta pentru drepturile muncitorilor este costisitoare. FAU susține momentan câteva alte conflicte și activități sindicale care pun presiune pe bugetul nostru. Așadar dacă doriți să susțineți lupta, puteți face o donație către noi: Spendenaufruf.

 

Die kämpferische Gewerkschaft

Einfach ausfüllen und abschicken: Hier geht's zum MitgliedsantragDie FAU Berlin ist eine un­abhängige Basis­gewerkschaft. Sie ist bundesweit in der Gewerkschaftsföderation FAU organisiert. Tretet bei, bringt euch ein, werdet aktiv.

Wir kommen wieder!

Die FAU Berlin befindet sich gerade in einer Neustrukturierungsphase! Das bedeutet, dass wir einige unserer öffentlichen Aktivitäten herunterfahren, um uns auf die künftige Strategiefindung zu konzentrieren. Während dieser Zeit werden wir unsere Mitglieder selbstverständlich weiterhin unterstützen. Wenn du als Mitglied Hilfe brauchst, dann kannst du dich gern an deine Sektion/Betriebsgruppe wenden - oder du schaust einfach freitags im offenen Lokal vorbei!

Einstieg und Beratung
Für die Einführung von Neumitgliedern sind die Sektionen oder Betriebsgruppen verantwortlich – fragt dort nach!
Immer am 4. Freitag im Monat gibt es Einführungen für Mitglieder, die keiner Sektion oder Betriebsgruppe angehören. Anmeldung unter .
Offenes FAU-Lokal: Freitags, 17.00–20.00 Uhr.
Gewerkschaftliche Beratung: immer am 2. und 4. Freitag im Monat, 18.30–19.30 Uhr.
Bitte zuerst lesen!
Offene Beratung für Kollektivbetriebe: Siehe die Beratungs-Seite der union coop // föderation.
Veranstaltungen / Termine
Weitere Termine
Folge uns via...
Spenden willkommen

Konto-Inh.: Allgemeines Syndikat Berlin
IBAN: DE45 1605 0000 3703 0017 11
BIC: WELA DE D1 PMB
Verwendungszweck: Spende